Welkom bij het Kenniscentrum van John Vermeulen Fietsplezier!
Wij delen hier onze kennis en vakmanschap als het gaat om fietsplezier!

Start de winter met winterbanden voor de fiets

Het is winter! En dat hebben we al gemerkt.

Heeft u al eens geprobeerd om over de sneeuw te fietsen? Valt niet mee!

Wij helpen u graag op weg met een goed advies over winterbanden!

Nooit meer uitglijden met winterbanden voor de fiets.

IJzel en bevroren sneeuwdrab veranderen fietspaden ‘s winters in ijzige hindernisbanen. Hoe voorkom je gênante glijpartijen, blauwe plekken of een kapotte fiets? Wij wijzen je de weg in de wereld van de winterbanden voor de fiets.
Wat maakt band een winterband?

Wat maakt een band tot een winterband? Essentieel onderdeel is het rubber. Het rubber van winterbanden verschilt in drie opzichten van ­gewoon rubber. In de eerste plaats is winterrubber zo stroef dat je op een ijzige ondergrond nog steeds fatsoenlijk kunt remmen zonder van het fietspad af te schieten. Ten tweede: het rubber van veel zomerbanden wordt keihard bij temperaturen onder nul en verliest dan zijn grip. ‘Winterrubber’ daarentegen blijft elastisch bij lagere temperaturen. Hierdoor vormen je banden mee met de ondergrond en ontstaat een groter contactoppervlak wat zorgt voor meer stabiliteit én grip. Zelfs op glad ijs. Maar hiermee ben je er nog niet: profiel is namelijk het derde punt waarop een winterband verschilt van de rest. Een stevig profiel met diepe groeven voert sneeuw en drab ­sneller af dan bij andere banden en schoenen. Ook grijpt het profiel de ondergrond stevig vast. Alles draagt zo bij aan een betere grip bij winters weer.
Soorten winterbanden

Over het algemeen heb je keuze uit twee soorten winterbanden. De eerste is een profielband die is aangepast aan de winter. Voor echt glad terrein, zoals een beijzelde straat of een bevroren meer, zijn er daarnaast banden met spikes. Deze metalen pinnen of knopjes steken uit de band, waardoor het contact met de ondergrond beter wordt en blijft. Laten we ze eens nader onder de loep nemen.
De band met winterprofiel

Dit type winterband heeft geen spikes, maar alleen een ander soort profiel en ­samenstelling van het rubber dan zomerbanden. Dankzij het zogenaamde lamellenprofiel heb je tot 70 procent meer grip. Het profiel is diep en grof en dat draagt bij aan minder glijpartijen. Het rubber van de band blijft ook bij lage temperaturen zacht en zorgt daardoor voor extra grip. Let wel: in Nederland zijn de winters doorgaans zacht en kort en deze banden kun je ook in de zomer gebruiken. Daardoor zijn in ons land de winterbanden zonder spikes het meest rendabel.

Lees hier verder!