Welkom bij het Kenniscentrum van John Vermeulen Fietsplezier!
Wij delen hier onze kennis en vakmanschap als het gaat om fietsplezier!

Pop-up fietsenrek zou steden kunnen opschonen

Nu zie je het wel. En nu niet meer. Pop-up fietsenrek zou steden kunnen opschonen.

Hoe bruikbaar ze ook zijn, iedereen zal beamen dat openbare fietsenrekken nou niet bepaald een esthetische aanwinst zijn in ons stadsbeeld. Ze zijn lomp en groot, en over het algemeen kunnen we de huidige standaard oplossing voor het stallen van onze tweewielers niet echt als lokmiddel beschouwen om mensen de fiets boven een auto te laten verkiezen. Tot nu toe dan toch.

Maak kennis met Milou Bergs, afgestudeerd aan de Design Academy Eindhoven, die een fietsenrek heeft ontworpen dat helemaal voldoet aan de wensen en eisen van de 21e eeuw. Dit fietsenrek verschijnt op het moment dat je het nodig hebt en verdwijnt weer op het moment dat je het niet meer nodig hebt. Helemaal volgens de huidige pop-up trend, maar dan op het gebied van fietsenrekken. Met haar ‘Align’ fietsenrek bewijst Bergs dat vormgeving en functie zeer zeker hand in hand kunnen gaan.

Tijdens haar studie in Nederland -het nummer 1 fietsland van de wereld- merkte Bergs op dat, hoe goed fietsen ook is voor onze planeet, het niet veel goeds doet voor de uitstraling van de stedelijke openbare ruimten.

“Fietsenrekken in het bijzonder zijn een doorn in het oog,” liet Bergs weten aan Dezeen. “Zelfs wanneer er geen gebruik van wordt gemaakt, staan ze in de weg en zorgen ze voor fysieke en visuele ruis.” Met dat in gedachten, vervolgde ze, “wilde ik een ontwerp maken van een visueel en fysiek serene ruimte, waarbij de opslagfunctie niet verloren zou gaan.”

Zo werd het pop-up design geboren. Het rek wordt geactiveerd door het gewicht van het voorwiel van een fiets. Op het moment dat een paneel de aanwezigheid van een voorwiel detecteert, komt er een beugel omhoog die het achterwiel in de juiste positie brengt en daarna de hele fiets vastzet. Ben je klaar om weer verder te fietsen? Dan verdwijnt de beugel weer in de grond, daar waar hij vandaan kwam.

Bergs hoopt dat dit design wereldwijde aftrek zal vinden en zo kan bijdragen aan het schoner, meer open en toegankelijker houden van openbare ruimten. “Hierdoor zullen openbare ruimten ook daadwerkelijk weer open zijn, zodat er evenementen gehouden kunnen worden, wekelijkse markten, en ze weer toegankelijk zijn voor dagelijks gebruik”, vertelde ze. Haar wens zou zomaar eens uit kunnen komen, want naar het schijnt hebben meerdere Nederlandse steden al aangegeven geïnteresseerd te zijn in het ontwerp.

“Align kan op grotere schaal geïmplementeerd worden zodra ik het fietsenrek in samenwerking met een productiebedrijf heb ontwikkeld,” vertelt ze. “Op dit moment ben ik de mogelijkheden nog aan het onderzoeken en bespreken.” Hopelijk bereikt haar design ook de andere kant van de oceaan, zodat de hele wereld er de vruchten van kunnen plukken.