Goed nieuws! Winkelen zonder afspraak is weer mogelijk.
Heeft uw fiets een reparatie of servicebeurt nodig? Maak dan hier online uw werkplaats afspraak:

Reparatieplanner Geldrop Reparatieplanner Eindhoven

Hoe werkt een middenmotor?

~ Mark Vermeulen

Hoe werkt ie?

Zodra er kracht op de pedalen wordt gezet, en de fiets in beweging komt, gaan er drie sensoren aan het werk. Deze registreren de voorwaartse beweging van de fiets, de rotatie van de trapas en de snelheid van de wielen. Met deze gegevens (1000 metingen per seconde) bepaalt de computer de beste ondersteuning van de motor. Efficiëntie is daarbij heel belangrijk. Een soepele cadans geeft een beter ondersteuningsgevoel dan een trage cadans, waarmee ook het energieverbruik zal stijgen.

Wat doet ie?

De motor geeft behalve ondersteuning ook informatie door aan de boordcomputer. Zodat je kunt zien hoe snel je gaat, hoeveel stroom er in de accu zit en wat de actieradius is bij de gekozen ondersteuning. In de motor zit de elektronische motor die de maximale kracht voor de ondersteuning bepaalt. Afhankelijk van de grootte van deze elektromotor wordt het maximale aan kracht afgegeven. Door een slimme samenwerking met de elektronica geeft dit het natuurlijke fietsgevoel.

Wat kan er kapot?

Door verkeerd reinigen of vervoeren van de fiets kan er schade aan de elektronica ontstaan. Gebruik daarom nooit een hogedrukspuit om de fiets schoon te maken, maar een sopje en een tuinslang. Pas ook op met het vervoeren van e-bikes achter op de auto. Vuil dat de auto ‘meezuigt’ kan gemakkelijk in de motor komen. Dek de motor daarom af met een doek om vuil en water buiten te houden.

 

Tekst en beeld: Bosch eBike Systems. De afgebeelde motor is de: Bosch Performance Lince CX MY20

WINKELS

Indien u vragen heeft, neem dan contact op met collega’s van één van onze winkels:

Adres

Elckerlyclaan 93
5625 EP Eindhoven

040 241 67 77

info@johnvermeuleneindhoven.nl

Adres

Laan der Vier Heemskinderen 2
5664 TJ Geldrop

040 286 25 71

info@johnvermeulengeldrop.nl

© 2021 John Vermeulen Fietsplezier –

Realisatie website: Pitbull Content